Laatst gewijzigd
13-01-2020

Vorige week de eerste volle week met yogalessen gehad in het nieuwe jaar. Vol met afwisselende yogalessen, vol enthousiaste docenten, vol met ouwe-trouwe cursisten en ook veel nieuwe gezichten. Hard werken op de yogamat of juist vertragen, verstillen en verdiepen. Fysieke doelen hebben of juist mentaal tot rust komen, orde scheppen in de chaos in het hoofd of misschien een combinatie hiervan. Voor velen wordt yoga steeds meer een onderdeel van leven. Yoga is een heel systeem waarbij de asana's (de houdingen) slechts 1 onderdeel zijn. Het systeem begint met richtlijnen voor het leven in de samenleving. de Yama's genoemd. Afgelopen week volgde ik zelf een les in Vught met het thema Ahimsa, de eerste van de 5 Yama's. Hierdoor geïnspireerd ga ik ook weer wat meer filosofie meenemen in de lessen.

Ahimsa staat voor geweldloosheid. Geweldloosheid in doen, spreken en denken. Doe jij jezelf wel eens geweld aan, door bijvoorbeeld te veel, te hard werken, te laat naar bed, te veel drinken of eten. Geweldloosheid in spreken houdt in dat je je niet kwaadspreekt over anderen, je laat je niet meeslepen om over anderen te roddelen en beledigingen laat je achterwege. Tot hoe vaak denk je positieve gedachten over jezelf en over een ander? Nodig jezelf uit tot positiviteit, in doen, spreken en denken. Het helpt je om het leven een stukje leuker te maken.

Op de yogamat neem ik ook Ahimsa mee. Ga je met respect om met jouw lijf in de houdingen? Of negeer je signalen om toch nog net 'even' dieper te gaan. Denk je aardige gedachten over jezelf in de houding? Vergelijk je jezelf met anderen?

Bedenkt dat ieder zijn/haar eigen processen te doorleven heeft en een flexibel lijf wil niet zeggen dat het leven daardoor vlekkeloos verloopt.

Geweld en agressie is onderdeel van de maatschappij waarin we leven. Ahimsa gaat over een goede balans vinden tussen geweld en geweldloosheid. Niet verzanden in passiviteit en het recht om jezelf te verdedigen hoort ook zeker bij Ahimsa. Het klinkt nog niet zo heel eenvoudig misschien maar begin gewoon klein met het toepassen van meer vriendelijkheid voor jezelf en de wereld om je heen in doen, spreken en denken. ;)