Laatst gewijzigd
26-07-2018

Deze week zijn de raamstickers binnengekomen. Ik ging er vanmiddag mee aan de slag om ze aan te brengen op de deuren van de yogastudio. Bijsluiter gelezen, 3 x het youtube filmpje bekeken met de instructies en vol goede moed begonnen. Sticker 1 ging eigenlijk best goed dus vol vertrouwen, en in alle rust, aan sticker 2 begonnen. Die ging ook best oké… tot een bepaald moment. Geen man overboord, want volgens het instructie filmpje kon je de sticker, als je die nog niet helemaal had afgestreken, nog een stukje lostrekken en opnieuw afstrijken. GRRR ... waarom lukken dat soort dingen bij mij dan weer net niet??? 
Gevolg een kreukeltje in de sticker en dat bracht me op een berg aan gedachten ?.

Wat komt er in jou op als je aan het woord ‘kreukel’ denkt? In het woordenboek staat o.a. de uitleg: ‘ongewenste vouw’ en – tot mijn verbazing - ook ‘ongewenste vrouw’ hûh … nooit geweten! 
Ik denk aan kreukels in kleding, die heerlijke kreukels en plooitjes in die mollige baby’tjes van me (lang geleden), in de kreukels liggen (kun je maar beter niet doen). Ben jij iemand die kreukels graag glad wil strijken? De kreukels in je gezicht, de tijdelijke slaap-kreukels, maar ook die als gevolg van het ouder worden. Hou je van jouw kreukels of ben je ze liever kwijt dan rijk?

Is een kreukel een teken van perfectie of juist niet. En wat is dat dan, perfectie. Iets wat we onszelf opleggen. Het willen voldoen aan een beeld dat wellicht helemaal niet realistisch is en waarmee we perfectie dus meteen weer als imperfect kunnen betitelen. Als ik foto’s zie van verweerde, geleefde en rimpelige gezichten vind ik die prachtig. Puur! Is dat niet wat we allemaal zouden moeten nastreven? Wie is er nu kreukelvrij en bovendien, maken al die kreukels ons uiteindelijk niet tot wie we zijn? Hoezo, heel wat gedachten in mijn mind!!!

Yoga citta vritti nirodhah
Meditatie (yoga) is het beheersen (nirodhah) van de mentale gebeurtenissen (citta-vritti) – het stopzetten van de wervelingen van de mind. Hmmm, zo te lezen zie je wel dat mijn mind nog lang niet kreukelvrij is.

Als Joep, mijn wederhelft, thuiskomt vertel ik hem het “kreukel-verhaal”, zijn antwoord: “Dan bestel je toch gewoon een nieuwe”. En daarmee is het probleem opgelost in zijn ogen. Wellicht het verschil tussen man en vrouw? Ik lach en ben dankbaar voor de kreukels in mijn gezicht die daardoor ontstaan <3. 

Tags
Yin yoga